PBM Hoofdbescherming

Het hoofd is kwetsbaar en daarom is goede bescherming zeer belangrijk. Hoofdbescherming in de vorm van een veiligheidshelm beschermt tegen blessures aan het hoofd die kunnen ontstaan door stoten of vallende voorwerpen. Wanneer kiest u voor een bouwhelm of voor een stootpet? En wanneer moet uw bouwhelm vervangen worden? Allemaal belangrijke vragen waar wij u graag een antwoord op geven.

Wat valt er onder hoofdbescherming?

Hoofdbescherming is een verzamelnaam voor veiligheidshelm, bouwhelm, werkhelm, werfhelm en de stootpet. De meest gebruikte benaming is veiligheidshelm of bouwhelm.

Wanneer is het dragen van een bouwhelm verplicht?

Het dragen van een bouwhelm is op binnen- en buiten bouwplaatsen verplicht. Verder draagt u een bouwhelm (veiligheidshelm) wanneer er tijdens de werkzaamheden sprake kan zijn van vallende voorwerpen en/of stoten van het hoofd.

Waarom een veiligheidshelm dragen?

Een veiligheidshelm beschermt uw hoofd wanneer er risico is op vallende voorwerpen en/of stoten van het hoofd. Ook bij het gebruik van chemicaliën of werken met elektriciteit is het dragen van een bouwhelm van belang. Werkt u op hoogte? Dan kiest u voor een helm met een korte klep zodat u zicht heeft als u naar boven kijkt en is het dragen van een kinband verplicht.
Er zijn ook bouwhelmen standaard met ventilatie en helmen waarbij u handmatig de ventilatie openingen kunt openen en sluiten. Deze zijn echter niet toegestaan wanneer u gaat werken met vloeistoffen of u zich in de buurt van een hoogspanningsmast bevindt. Dan heeft u een gesloten veiligheidshelm nodig.

Stootpet: alternatief voor een veiligheidshelm?

Loopt u tijdens uw werkzaamheden het risico op lichte stoten op het hoofd? Dan kunt u kiezen voor een stootpet. Ten opzichte van de veiligheidshelm zit een stootpet dichter op het hoofd. Bij risico op vallende voorwerpen geeft een stootpet niet voldoende bescherming en heeft u dus een veiligheidshelm nodig. Voor de levensduur en het vervangen van de stootpet gelden dezelfde regels als bij bouwhelmen.

Welke soorten hoofdbescherming zijn er?

Veiligheidshelmen/bouwhelmen zijn er in verschillende soorten, maten, materialen en uit te breiden met verschillende toevoegingen die het beste bij de werkzaamheden passen. Zo kunt u de helm uitbreiden met oorkleppen, een vizier, een lamp of veiligheidsbril. Werkt u veel buiten? Dan geeft een bouwhelm met UV indicator aan wanneer uw helm vervangen moet worden. De indicator is een gekleurde sticker. Wordt deze wit? Dan is de helm aan vervanging toe.

Waar moet een bouwhelm aan voldoen?

Veiligheidshelmen worden na productie gekeurd. Zodra ze goedgekeurd zijn, krijgen ze het keurmerk mee en is deze veilig voor gebruik. Een bouwhelm hoeft tussentijds niet gekeurd te worden.

Wanneer moet een bouwhelm vervangen worden?

Bouwhelmen mogen tot 10 jaar na productie in gebruik genomen worden mits deze op een droge, donkere en koele plaats bewaard worden. De productiedatum vindt u aan de binnenkant van de helm. Afhankelijk van het type helm die u hebt (meest voorkomend is de PE of ABS) is de helm 3 of 5 jaar te gebruiken. Belangrijk is wel dat uw helm niet is gevallen of u zich met de helm gestoten heeft. Is dit wel het geval? Dan moet u uw helm direct vervangen zelfs als er geen zichtbare schade is. De capaciteit voor het opvangen van schokken kan hierdoor aangetast zijn en is het niet meer veilig om deze helm te gebruiken.

Maximale gebruiksduur veiligheidshelmen

 Polyethyleen (PE) 3 jaar 
 ABS-polymeriaat (ABS) 5 jaar 
 Polyamide (PA) 5 jaar 
 Polycarbonaat (PC) 5 jaar 
 Polypropyleen 10 jaar 

Welke veiligheidshelm heb ik nodig?

Er zijn diverse zaken waar u op kunt letten bij de aanschaf van een bouwhelm. Belangrijk is dat uw helm comfortabel voelt tijdens het dragen. U kunt kiezen uit een 4-punts of 6-punts helm. Bij een 4-punts wordt de druk van de helm met 4 stoffen bandjes over het hoofd verdeeld. Bij de 6-punts wordt dit over 6 bandjes verdeeld.
Om het binnenwerk passend te maken zijn veel helmen voorzien van een draaiknop. Hiermee wordt de breedte van het binnenwerk ingesteld. Het voordeel hiervan is dat u de helm altijd kunt bijstellen, ook wanneer de helm al op het hoofd zit.
Veiligheidshelmen met kinband zorgen ervoor dat de helm goed op het hoofd blijft zitten. Bij werken op een steiger of in een hoogwerker is een kinband niet noodzakelijk maar voert u werkzaamheden uit bij een elektriciteitsmast, dan is de kinband verplicht.

Welke kleur bouwhelm moet ik kiezen?

Er zijn diverse kleuren bouwhelmen. De kleurkeuze staat hierin vrij. U kiest bijvoorbeeld een kleur die past bij uw huisstijl of u kiest voor een afwijkende kleur voor de uitvoerder zodat hij goed herkenbaar is wanneer hij op de bouwplaats loopt.

Bouwhelm met uw logo

Niet elke sticker of verf mag op een bouwhelm gebruikt worden, Isero heeft de juiste soort stickers die we kunnen voorzien van uw logo. Wij kunnen een bouwhelm ook op de juiste wijze bedrukken met uw logo. Bekijk voor meer informatie: bouwhelmen bedrukken.

Meer weten?

Isero denkt graag met u mee over uw pbm's en werkkleding.

Bekijk hieronder ons assortiment bouwhelmen of neem contact met uw vestiging.