VAAK SAMEN GEKOCHT

Alternatieven

Details

Kleur:
wit
Inhoud (ml):
5000
Merk:
Griffon
Uitvoering:
watervast
EAN:
8710439047744
Soort product:
houtlijm
Type:
D3
Droogtijd (minuten):
30-60
Fabrikantcode:
1339305

BIJLAGEN

Veiligheidsinformatieblad
Veiligheidsblad

Beschrijving

Lijm klassen

Bij houtlijm wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende klassen. Deze klassen geven aan voor welke omstandigheden de desbetreffende lijm geschikt is. Deze classificatie is vastgelegd volgens Europese norm: EN 204. Deze klassen zijn terug te vinden op de verpakking van een product. Er zijn diverse illbruck lijmen met een D3 of D4 classificatie. Voor de volledigheid bespreken we hieronder ook de D1 en D2 classificaties.

Classificatie →

D1

D2

D3

D4

Binnengebruik

Ja, droge omstandigheden.

Ja, incidentele kortstondige blootstelling aan water of condensatie.

Ja, kortstondige blootstelling aan water of hogere luchtvochtigheid.

Ja, materiaal kan vaker en langer in contact staan met water en vocht.

Buitengebruik

Nee

Nee

Ja, indien niet direct blootgesteld aan weersinvloeden, d.w.z. zonder constante blootstelling aan water en vocht.

Ja, met voldoende oppervlaktebescherming.

Vochtbestendig

Nee

Ja

Ja

Ja

Waterbestendig

Nee

Nee

Ja

Ja

Watervast

Nee

Nee

Nee

Ja


D1: Geschikt voor droge omstandigheden (niet vochtbestendig). Bijvoorbeeld voor binnenmeubilair. D1-lijmen zijn dus ideaal voor binnentoepassingen waar geen vocht ontstaat. Het nadeel van D1-lijmen is dat deze gemakkelijker loslaten bij blootstelling aan vocht.

D2: Geschikt voor binnentoepassingen waar het af en toe vochtig is (vochtbestendig). Bijvoorbeeld voor badkamermeubels. Incidentele blootstelling aan water is mogelijk. D2-lijmen laten gemakkelijker los bij langdurige blootstelling aan vocht.

D3: Geschikt voor een vochtig binnenklimaat (badkamers) of voor buitentoepassingen onder bijvoorbeeld een afdak (waterbestendig). D3-lijmen laten dus niet zomaar los bij blootstelling aan vocht.

D4: Geschikt voor een buitenklimaat en constant contact met water door bijvoorbeeld condensatie of blootselling aan weersinvloeden. D4-lijm is uitermate geschikt voor toepassingen als buiten meubilair en houten bootconstructies (watervast).

Zoals je hierboven kunt lezen, geven de klassen de vochtbestendigheid van de lijm aan. De classificatie zegt dus nog niets over het soort lijm! Met het begrijpen van de classificatie kun je wel gemakkelijk aflezen of een lijm wel of niet geschikt is voor een bepaald project. De classificaties worden toegekend op grond van de minimale afschuifsterkte en het gedrag onder invloed van vocht en water. De D4 classificatie is hierin de hoogste klasse met de beste waterbestendigheid.

Conclusie: wat is het verschil tussen D3- en D4-lijm?

D3-lijmen zijn waterbestendig en geschikt voor vochtige binnenklimaten en buitentoepassingen die niet continu in contact met water staan (waterbestendig). D4-lijmen worden gebruikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen en zijn wél bestand tegen constant contact met water (watervast).