Wanneer welke kit gebruiken?

Kit is onmisbaar in de bouw en Isero heeft diverse soorten kit in haar assortiment voor verschillende toepassingen en in diverse kleuren. Je gebruikt kit voor het afdichten van voegen, naden of kieren of voor het verlijmen van diverse soorten materiaal. Welke kit is het meest geschikt voor de badkamer, de keuken of voor buiten? En is de kit overschilderbaar? Wij leggen het uit.

Kit om af te dichten

Het is van tevoren belangrijk te bepalen of je met kit wilt lijmen of afdichten. Afdichten is het proces dat ervoor zorgt dat de voeg tussen twee materialen verbonden wordt en waarbij de kitnaad zelfs de bewegingen van de voeg kan opvangen. Met dit soort kit kan je bijvoorbeeld naden en kieren dichten, een voeg waterdicht maken of plinten afkitten. Afhankelijk van binnen of buiten gebruik kies je hier voor acrylaatkit of siliconenkit.

Kit om te lijmen

Lijmen is minder elastisch, maar wel sterker en zeer geschikt om twee materialen met elkaar te verbinden. De kitsoorten hebben allemaal hun eigen, unieke eigenschappen, denk bijvoorbeeld aan hechting en droogtijd. Voor elke toepassing is weer een andere soort kit nodig voor het beste resultaat. Met dit soort kit kan je bijvoorbeeld plinten vastzetten en stenen lijmen. Afhankelijk van het te lijmen materiaal kies je hier voor een montagekit zoals High Tack kit of polymeerkit (hybride).

Kit voor binnen of buiten

Naast het kiezen tussen afdichten of lijmen, is het ook belangrijk waar je de kit gaat gebruiken: binnen of buiten. Wil je kit voor buiten? Kies dan een kit die tegen vocht kan en een hoge weerstand tegen schimmels heeft. Voor binnen is het wellicht belangrijk dat deze overschilderbaar is. Acrylaatkit is niet geschikt voor buiten, polymeerkit (hybride) is niet geschikt voor binnen.

Kit voor badkamer en keuken

Voor de badkamer is een siliconenkit het meest geschikt. Zeer elastisch, geschikt voor vochtige ruimtes en heeft een hoge weerstand tegen schimmel. 

Voor de keuken is een acrylaat- of siliconenkit geschikt. Welke je kiest, hangt af van het materiaal dat je gaat kitten. Voor glas, tegels en andere niet-poreuze materialen gebruik je siliconenkit. Voor overige materialen gebruik je acrylaatkit.

Glas kitten

Voor het afdichten van glas is er speciale beglazingskit beschikbaar. Bij gebruik van de verkeerde kit kan dit uiteindelijk tot isolatie- of vochtproblemen leiden. Laat je dus goed adviseren! Glaskitten hechten snel en goed, daarom is het van belang zorgvuldig te werk te gaan. Een slordig gekitte rand zorgt er namelijk voor dat er water bij het kozijn kan komen, waardoor uiteindelijk houtrot ontstaat.

Beglazingskit is goed overschilderbaar

Kit over­schilderen

Wanneer je kit gebruikt om te lijmen is de kleur niet van belang, omdat je de kit dan niet meer ziet. Bij het afdichten blijft de kit wel zichtbaar en is de kleur dus ook van belang. Zodra de kit opgedroogd is, kun je het overschilderen in de gewenste kleur. Acrylaatkit, polymeerkit (hybride) en High Tack kit zijn overschilderbaar, maar test dit wel even van tevoren! Siliconenkit is niet geschikt om over te schilderen.

Kit kleur

Ondanks dat niet alle kit overschilderbaar is, zijn er gelukkig tegenwoordig veel verschillende kleuren beschikbaar, zoals wit, zwart, grijs of zelfs houtkleur. Door het kiezen van een bijpassende kleur valt de kit niet op.

Soorten kit

Acrylaatkit

Acrylaatkit is zeer geschikt voor het afwerken van verbindingsvoegen, zoals trappen en wanden, maar ook voor glasafwerking. Het is een kit op waterbasis en zeer geschikt voor gebruik binnen. Deze kit is goed overschilderbaar en goed te gebruiken op poreuze ondergronden met weinig werking. Deze kitsoort is niet geschikt voor permanente waterbelasting.  

Voordelen

✔️ watergedragen

✔️ overschilderbaar (verf op basis van acryl)

Nadelen

❌ niet elastisch of flexibel

❌ niet geschikt voor buitengebruik

❌ niet bestand tegen extreme temperaturen, weersomstandigheden, UV-straling of chemicaliën

Siliconenkit

Siliconenkit is onder te verdelen in neutrale (NO) of azijnzure uithardende siliconenkitten. De neutrale variant is vrijwel reukloos, maar de azijnzuur uithardende kit heeft een penetrante zure geur. De zure versie is wel langer houdbaar, hardt sneller uit en verkleurt niet. Siliconenkit is geschikt voor buitenshuis.

Een bekende siliconenkit is sanitairkit die zich onderscheid doordat deze schimmelwerende bestanddelen bevat en wordt daarom vaak gebruikt in keukens en badkamers. 

Voordelen

✔️ Zeer elastisch en flexibel

✔️ Geschikt voor buitengebruik

✔️ Bestand tegen extreme temperaturen

✔️ Zeer goed bestand tegen weersomstandigheden, UV-stralen en chemicaliën

Nadelen

❌ Niet watergedragen

❌ Niet overschilderbaar

Polymeerkit (hybride)

Polymeerkit (hybride) is een veelzijdige montagekit en hecht bijna op alle ondergronden. Denk bijvoorbeeld aan het lijmen van hout op hout, hout op beton staal op hout of staal op staal.

Voordelen

✔️ Overschilderbaar (verf op basis van acryl)

✔️ Elastisch en flexibel

✔️ Geschikt voor buitengebruik

✔️ Bestand tegen extreme temperaturen, weeromstandigheden, UV-stralen en chemicaliën

Nadelen

❌ Niet watergedragen

High Tack kit

High Tack kit is zeer geschikte montagekit voor het lijmen van staal en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. 

Voordelen

✔️ Overschilderbaar (verf op basis van acryl)

✔️ Geschikt voor binnen- en buitengebruik

✔️ Bestand tegen extreme temperaturen, weersomstandigheden, UV-stralen en chemicaliën

Nadelen

❌ Niet watergedragen

❌ Niet elastisch of flexibel

Beglazingskit

Beglazingskit heeft een lange levensduur en kan makkelijk en snel verwerkt worden.

Voordelen

✔️ Snel hechtend

✔️ Overschilderbaar

✔️ Bestand tegen weersomstandigheden, UV-stralen en chemicaliën

Nadelen

❌ Niet bestand tegen langdurige permanente waterbelasting

Droogtijd per kitsoort

Soort kit Droogtijd
Acrylkit ca. 24 uur
Siliconenkit ca. 1 week
Polymeerkit (hybride) ca. 24 uur
High Tack kit ca. 4 uur
Beglazingskit ca. 48 uur

Tips voor het kitten

  • Het is altijd belangrijk om de ondergrond eerst goed schoon te maken voordat je de kit aanbrengt. Ook ontvetten als dat nodig is.
  • Bewaar de kit op de juiste temperatuur voor de beste werking (Van +5°C tot +25°C). Gebruik bijvoorbeeld de thermobox van Griffon om je kit op temperatuur te houden.
  • Niet elke verf/kit combinatie werkt. Het is aangeraden om van tevoren eerst te testen of de combinatie werkt. Je kan dit bijvoorbeeld testen op het materiaal wat je over hebt. Of test de combinatie op een plek die niet zichtbaar is.
  • Probeer de kit even uit op een klein stukje van de ondergrond. Maak even een proefstukje. Zo kan je zien of het bijt/corrodeert.
  • Over het algemeen is kit 12 maanden houdbaar. Dus bekijk altijd nog even de houdbaarheidsdatum op de koker voordat je met jouw project start.
  • Net als met lijm, heeft ook kit een bepaalde tijd nodig om volledig uit te harden. Door het uitharden bereikt de kit pas de volledige kleefkracht. Dat is ook een handig punt om mee te nemen in je keuze. Uiteraard is de uithardingstijd van iedere kit afhankelijk van de luchtvochtigheid, temperatuur, vocht en hoe dik je de kit aanzet.

Meer weten?

Isero helpt u graag met het zoeken van de juiste kitsoort.

Bekijk hieronder ons assortiment Kitten of neem contact met uw vestiging.