Welke deurdranger heb ik nodig?

Het monteren van deurdrangers is een goede manier om minder te hoeven stoken. Met een deurdranger kun je een deur direct weer laten sluiten nadat je deze geopend hebt. Daarmee blijft de deur niet onnodig openstaan en ontsnapt er veel minder lucht uit de deuropening. Wij leggen je uit hoe je de juiste deurdranger kiest en waar je rekening mee moet houden.

Een deurdranger pas je toe wanneer je een deur gecontroleerd en automatisch dicht wilt laten gaan. Daarmee verminder je tochtstromen. Een deurdranger bestaat uit een console die je op de deur of op het kozijn monteert, met een arm eraan. In die console zit een veer, waar spanning op komt zodra de deur open wordt gedaan. Die spanning zorgt ervoor dat de deur automatisch dicht wordt gedaan. Zo gaat de deur na het sluiten automatisch weer dicht en blijft de deur niet onnodig openstaan.


Wil je de deurdranger voor een binnen- of buitendeur?

Het is van belang of je de dranger wilt monteren op een binnen- of een buitendeur. In elk geval is het van belang om eerst te bepalen wat de functie is van je deur en hoe zwaar hij is. Heb je bijvoorbeeld een zware buitendeur voor duizend mensen per dag doorheen gaan? Of is het een licht binnendeurtje waar tien mensen per dag doorheen gaan? Dit is bepalend voor jouw ideale deurdranger.

Deurdranger binnendeur

In de basis kun je elke deurdranger toepassen op binnendeuren. Kijk dan wel goed naar jouw specifieke situatie. Welke deurdranger voor jouw binnendeur het meest geschikt is hangt sterk af van de functie en het gewicht van de deur. Als het een lichte opdekdeur is die niet vaak gebruikt wordt, dan heb je misschien genoeg aan een lichte deurdranger met weinig functies. Je bent dan voor relatief weinig geld klaar. Dergelijke deurdrangers zijn bijvoorbeeld de TS73 van Dormakaba en de TS2000 van Geze. Voor zware brandwerende deuren die veel gebruikt worden kun je beter voor een zwaardere deurdranger met bijvoorbeeld nokkenas kiezen. Voorbeelden hiervan zijn de TS92 en TS93B/TS93G van Dormakaba en de TS3000 en TS5000 van Geze.

Deurdranger buitendeur

Ook wanneer je een deurdranger voor buitendeuren zoekt is het belangrijk om de functie en het gewicht van de deur mee te nemen. Heb je een zware buitendeur, kies dan voor een sterkere deurdranger. Ook is het belangrijk dat je een deurdranger nooit aan de buitenzijde plaatst, weersinvloeden krijgen dan te veel negatieve invloed op de functie van de deurdranger.

Geschikte deurdrangers voor buitendeuren zijn:

Staat je buitendeur veel op de wind? Kies dan een elektrische deurdranger (deurautomaat) of deurdranger met openingsdemping

Er zijn ook buitendeuren waarop je beter geen deurdranger kunt monteren. Als jij een buitendeur hebt die veel op de wind staat, dan levert dat extra belasting op. Hetzelfde geldt voor wanneer de dranger met hele sterke windvlagen te maken kan krijgen. Een deurdranger heeft in dat geval niet genoeg sluitkracht om de deur te doen sluiten. Wil je zo’n deur toch automatisch laten sluiten, dan is een deurautomaat misschien een betere keuze. Een deurautomaat sluit op netstroom en heeft dankzij zijn eigen motor de kracht om de deur zelf dicht te trekken.

Deurdranger met openingsdemping

Een simpelere optie is een deurdranger met openingsdemping (ook wel backcheck genoemd), deze vangen windvlagen op wanneer de deur openvliegt. Dit voorkomt dat de deur en de wand beschadigd raken. Handig bij buitendeuren.

Deurdrangers zijn met deze functie zijn:


Welke sluitkracht moet de dranger leveren?

De sluitkracht van een deurdranger bepaalt de kracht waarmee de dranger sluit. Het is belangrijk om de juiste sluitkracht te selecteren. Als je een te lichte deurdranger monteert, dan krijgt de dranger de deur niet dicht. Als je een te zware deurdranger monteert, dan slaat de deur keihard in je gezicht dicht. De sluitkracht wordt weergegeven van EN1 tot EN7, waarbij EN1 het lichtste is en EN7 het krachtigst. Bij de meeste deurdrangers kun je deze binnen een bepaald bereik instellen, bijvoorbeeld van EN1 tot EN5.

De juiste sluitkracht is voor het grootste deel afhankelijk van hoe breed de deur is waar de dranger op gemonteerd gaat worden. Die deurbreedte moet je dus opmeten. Aan de hand van onderstaande tabel kun je dan de juiste sluitkracht kiezen die jouw dranger moet hebben. Heb je dus bijvoorbeeld een deur van 1000mm breed, dan weet je dat je een deurdranger moet kiezen die een sluitkracht van EN4 kan leveren.

Tabel: welke sluitkracht moet mijn deurdranger leveren?

Deurbreedte Aanbevolen sluitkracht/sterkte
< 750 mm EN1
750 - 850 mm EN2
850 - 950 mm EN3
950-1100 mm EN4
<1100-1250 mm EN5
1250-1400 mm EN6
1400-1600 mm EN7

De deurbreedte is een belangrijke factor in het kiezen van de sluitkracht, maar er zijn andere factoren die hier ook invloed op hebben. Een voorbeeld hiervan is de luchttrek in een gebouw, waar elke deurdranger gevoelig voor is. Als namelijk alle ramen openstaan dan heeft dat een heel ander effect dan wanneer de ramen dicht zijn. Is er een sterke luchttrek in je gebouw, dan kun je beter voor een iets hogere sluitkracht gaan. Ook het gewicht van je deur kan van invloed zijn op de ideale sluitkracht. Heb je te maken met een zwaardere deur, dan kan het ook verstandig zijn om een hogere sluitkracht te kiezen.


Wil je een schaararm, glijarm of inbouw?

Deurdrangers heb je zowel met een schaararm of een glijarm. Bij een schaararm staat de arm haaks op deur en steekt hij uit. Bij een glijarm heb je geen schaarmechanisme, maar een hefboommechanisme met rails. Zoals hierboven uitgelegd is een deurdranger met schaararm handig voor buitendeuren. Verder is dit vooral een esthetische keuze.

Deurdranger met schaararm

Een deurdranger met schaararm is een handige keuze als je een deurdranger op een buitendeur wilt monteren. Door de schaararm kan de dranger namelijk meer kracht leveren en daardoor beter omgaan met de wind. Het nadeel van een schaararm is dat deze erg zichtbaar is, omdat de arm haaks op de deur staat.

Deurdranger met glijarm

Een deurdranger met glijarm kies je vooral uit esthetische redenen. Doordat de arm niet uitsteekt en minder zichtbaar is, geeft een glijarm vaak een luxe en fraaie uitstraling. Voor binnendeuren in gebouwen waar een exclusieve uitstraling belangrijk is kun je dus kiezen voor een glijarm.

Inbouw deurdranger

Wil je nog een stap verder gaan in het creëren van een luxe en exclusieve uitstraling, dan kun je kiezen voor een inbouw deurdranger. Inbouw deurdrangers zitten in het kozijn weggewerkt en zijn daardoor onzichtbaar.


Welke extra functies kun je meenemen in je keuze?

Naast de bovenstaande punten kan een deurdranger een aantal handige functies hebben die iets met de sluitsnelheid doen. Afhankelijk van jouw situatie kun je ervoor kiezen om één of meer van deze functies in je overweging mee te nemen. Hieronder zetten we de belangrijkste functies uiteen.

Deurdranger met vastzetfunctie

Met een deurdranger met vastzetfunctie kan je de deur openzetten ondanks de deurdranger. Je ‘klikt’ de deur dan vast waardoor de deur open blijft staan.

Deurdranger met softclose (eindslag)

Bij sommige deurdrangers heb je de mogelijkheid om een eindstop in te stellen. Daardoor levert de dranger het laatste stukje wat extra kracht, zodat de deur in het slot wordt gedrukt. Handig als je deuren hebt met sloten.

Deurdranger met vrijloopfunctie

Een deurdranger met vrijloop kan worden gekoppeld aan een brandmeldinstallatie, waardoor hij bij brand een seintje krijgt en daardoor de deur sluit. Zolang de deurdranger geen seintje krijgt oefent hij geen weerstand uit op de deur. De deur is dan dus te openen alsof er geen dranger op zit.

Deurdrangers met vrijloopfunctie zijn:

Deurdranger met sluitvertraging

Sommige deurdrangers kunnen vertraagd sluiten, waardoor ze wat langer open blijven staan. Dat is prettig voor mensen die meer tijd nodig hebben, zoals ouderen, mindervaliden, kinderen, moeders met buggy’s enzovoort.

Deurdrangers met sluitvertragingsfunctie zijn:


Hoe moet ik een deurdranger monteren?

Draait de deur naar binnen of naar buiten? Hoe stel je een deurdranger af? Wij leggen het uit.


Meer informatie