Training veilig gebruik van diisocyanaten

Door de overgevoeligheid van de luchtwegen en de huid die door het gebruik van diisocyanaten kan worden veroorzaakt, is het vanaf 24 augustus 2023, en vervolgens om de vijf jaar, verplicht vóór gebruik van relevante producten die diisocyanaten bevatten een training te volgen.

Diisocyanaten zijn stoffen die onder andere gebruikt worden in lijmen en purschuim. Deze stoffen kunnen, met name bij inademing, ernstige allergieën veroorzaken. Om het veilig gebruik van diisocyanaten op de werkvloer te verhogen, heeft de Europese REACH verordening beslist dat industriële en professionele gebruikers van PU lijm of kit met een totale concentratie monomeer diisocyanaten van >0,1% voor 24 augustus 2023 getraind en gecertificeerd moeten zijn.

Training voor gebruikers

Op dit moment is er een Nederlandse training over REACH-beperking op diisocyanaten beschikbaar en deze kan online gevolgd worden. De training duurt ongeveer 30 minuten met aan het eind 10 examen vragen. Als de vragen met een goed resultaat zijn afgerond, is het certificaat te downloaden. Dit certificaat heeft een geldigheid van 5 jaar. Hierna moet de opleiding herhaald worden.

Met de FEICA voucher code FEICA_21_G is de training voor eindgebruikers gratis te volgen. Belangrijk is wel dat de FEICA voucher alleen geldig is voor trainingsmateriaal met betrekking tot PU lijm- en kitapplicatie.

Registreer je hier en vul bij betaling de gratis vouchercode in.