Brandwerend afdichten

Bezit of bouwt u panden die (nog) niet voldoen aan de strenge eisen voor brandveiligheid? Dan is ‘brandwerend compartimenteren’ een noodzaak. Wat houdt dat exact in en hoe pakt u het goed aan? Emile van der Pol is Accountmanager bij Isero IJzerwarengroep en vertelt u graag meer.

Het Bouwbesluit 2012 stelt dat elk gebouw opgedeeld moet zijn in kleinere delen (compartimenten). Ieder deel moet brandwerend zijn, zodat brand minder snel kan overslaan op een naastgelegen deel. Brandwerend compartimenteren noemen we dat. Dat betekent ook dat  de kleinste openingen en doorvoeren brandwerend afgedicht moet  worden. En dat blijkt vaak een uitdaging voor aannemers, installateurs en werkvoorbereiders.

Het belang van afdichten
Emile vertelt: “In de bouw wordt hard gewerkt om elk compartiment brandveilig te maken. Algemeen bekend is het monteren van brandwerende deuren, vloeren en wanden. Echter wordt het afdichten van doorvoeren, voegen en sparingen onderschat. Terwijl brand juist snel overslaat via deze kleine naden en openingen.”   

En daar gaat het vaak mis. Emile: “Afdichtingsproducten als kit, schuim en manchetten worden vaak onjuist aangebracht. Laat u dus goed informeren over de producten en werkwijze.”

Nut en noodzaak
Het niet naleven van het Bouwbesluit is strafbaar. U bent dus verplicht om te compartimenteren. Ontstaat er brand in één compartiment, dan slaat brand minder snel over naar een naastgelegen compartiment. Zo blijven vluchtwegen vrij voor evacuatie en is het pand nog toegankelijk voor de brandweer. U beperkt daarmee de brandschade. 

Afdichten: aan de slag!
Zijn de doorvoeren, voegen en sparingen van uw project of gebouw nog niet afgedicht? Isero geeft u 4 tips voor een sterke en veilige afdichting.

Tip 1: breng de eisen in kaart
Welke ruimtes u moet compartimenteren en afdichten, hangt onder meer af van de grootte en functie van het gebouw of bouwproject. Voor een verzorgingstehuis gelden vaak strengere eisen dan voor een winkelpand. Verdiep u dus goed in de regels van het Bouwbesluit 2012 of laat een scan maken door een gecertificeerd bedrijf. 

Tip 2: kies de juiste producten
Bekijk per compartiment welke afdichtingsproducten u nodig heeft. Isero heeft een ruim assortiment aan Nullifire-producten: van acrylaatkit tot brandwerend schuim en fireboards. Laat u goed informeren over de eigenschappen van ieder product.

Emile: “Kunststof leidingen die smelten, veroorzaken gaten in de wand of vloer. Gebruik daarom voor pvc-leidingen opvullende producten, zoals brandwerend grafiet of een brandmanchet. Voor metalen buizen en kabels is juist een brandwerende coating nodig, want dat werkt verkoelend. En soms is een fireboard een voordelige oplossing. Deze steenwollenplaat dicht meerdere naden, voegen en kieren op een groter oppervlak af.”

Tip 3: werk volgens de regels
Zorg ervoor dat u bij het afdichten werkt volgens de voorgeschreven richtlijnen. De producten zijn getest, maar werken alleen als u ze juist aanbrengt.

Heeft u niet de tijd en middelen om dit zelf te doen? Dan kunt u dit uitbesteden aan een gecertificeerd bedrijf. Emile: “Bij grote projecten schakelen bedrijven graag een brandpreventie-expert in. Soms kunt u (een deel van) het afdichten ook zelf doen, zoals het kitten van voegen.”

Tip 4: houd een logboek bij
Er wordt steeds vaker gecontroleerd op brandveiligheid in gebouwen. Dan moet u kunnen verantwoorden dat u voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit.

Emile besluit met een tip: “Houd tijdens het afdichten een logboek bij, waarin u alle verrichtte werkzaamheden noteert. Een logboek is niet verplicht, maar helpt wel om te bewijzen hoe u uw compartimenten heeft afgedicht.”

Meer weten?
Wilt u meer weten over brandwerende afdichting voor uw bouwproject of gebouw? Isero IJzerwarengroep helpt u graag met de juiste producten en specifieke informatie. Neem contact op met een vestiging bij u in de buurt.


Terug naar nieuws