Brandwerend afdichten

Bezit of bouwt u panden die (nog) niet voldoen aan de strenge eisen voor brandveiligheid? Dan is ‘brandwerend compartimenteren’ een noodzaak. Wat houdt dat exact in en hoe pakt u het goed aan?

Het Bouwbesluit 2012 stelt dat elk gebouw opgedeeld moet zijn in kleinere delen (compartimenten). Ieder deel moet brandwerend zijn, zodat brand minder snel kan overslaan op een naastgelegen deel. Dat betekent ook dat de kleinste openingen en doorvoeren brandwerend afgedicht moet worden.

Het belang van afdichten

In de bouw wordt hard gewerkt om elk compartiment brandveilig te maken. Algemeen bekend is het monteren van brandwerende deuren, vloeren en wanden. Echter wordt het afdichten van doorvoeren, voegen en sparingen onderschat. Terwijl brand juist snel overslaat via deze kleine naden en openingen. En daar gaat het vaak mis. Afdichtingsproducten als kit, schuim en manchetten worden vaak onjuist aangebracht. Het is van belang dat u zich goed laat informeren over de producten en werkwijze.

Nut en noodzaak

Het niet naleven van het Bouwbesluit is strafbaar. U bent dus verplicht om te compartimenteren. Ontstaat er brand in één compartiment, dan slaat brand minder snel over naar een naastgelegen compartiment. Zo blijven vluchtwegen vrij voor evacuatie en is het pand nog toegankelijk voor de brandweer. U beperkt daarmee de brandschade.

Afdichten aan de slag!

Zijn de doorvoeren, voegen en sparingen van uw project of gebouw nog niet afgedicht Isero geeft u 4 tips voor een sterke en veilige afdichting.

Tip 1 breng de eisen in kaart

Welke ruimtes u moet compartimenteren en afdichten, hangt onder meer af van de grootte en functie van het gebouw of bouwproject. Voor een verzorgingstehuis gelden vaak strengere eisen dan voor een winkelpand. Verdiep u dus goed in de regels van het Bouwbesluit 2012 of laat een scan maken door een gecertificeerd bedrijf.

Tip 2 kies de juiste producten

Bekijk per compartiment welke afdichtingsproducten u nodig heeft. Isero heeft een ruim assortiment aan Nullifire-producten van acrylaatkit tot brandwerend schuim en fireboards. Laat u goed informeren over de eigenschappen van ieder product.

Kunststof leidingen die smelten, veroorzaken gaten in de wand of vloer. Gebruik daarom voor pvc-leidingen opvullende producten, zoals brandwerend grafiet of een brandmanchet. Voor metalen buizen en kabels is juist een brandwerende coating nodig, want dat werkt verkoelend. En soms is een fireboard een voordelige oplossing. Deze steenwollenplaat dicht meerdere naden, voegen en kieren op een groter oppervlak af.

Tip 3 werk volgens de regels

Zorg ervoor dat u bij het afdichten werkt volgens de voorgeschreven richtlijnen. De producten zijn getest, maar werken alleen als u ze juist aanbrengt.

Tip 4 houd een logboek bij

Er wordt steeds vaker gecontroleerd op brandveiligheid in gebouwen. Dan moet u kunnen verantwoorden dat u voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit.

Meer weten?

Wilt u meer weten over brandwerende afdichting voor uw bouwproject of gebouw Isero helpt u graag met de juiste producten en specifieke informatie. Neem contact op met een vestiging bij u in de buurt.