Deurdranger monteren en afstellen

Een deurdranger kan je op vier verschillende manieren monteren:

deurdrangers naar binnendraaiend

deurdrangers naar buitendraaiend

Deurdranger op een naar binnendraaiende– of naar buiten­draai­en­de deur?

Voor het kiezen van de juiste montagewijze kijk je als eerste naar de kant waar je de deurdranger wilt hebben. Hierbij is het belangrijk of je deur naar binnen of naar buiten draait. Bij deuren die naar binnen draaien, monteer je de dranger aan de scharnierzijde. Als jouw deur naar buiten draait, dan monteer je de dranger meestal aan de dagzijde. Dat is de zijde waar je scharnieren niet ziet zitten.

Zodra je hebt gekeken aan welke zijde je de dranger wilt hebben ga je kiezen of je de dranger op het deurblad of op het kozijn wilt hebben. Deze keuze kun je bijvoorbeeld maken op basis van de beschikbare ruimte. Ook kan het een esthetische keuze zijn.


Let op: gebruik altijd het montagesjabloon!

Het is belangrijk dat je een deurdranger echt alleen monteert op de manier(en) waar hij geschikt voor is. Gebruik je een onjuiste montagewijze, dan komt dat de functie van de deurdranger niet ten goede. Bij een dranger krijg  je altijd een montagesjabloon geleverd. Op het montagesjabloon staan de juiste afmetingen en daarmee wordt het juist monteren van de deurdranger erg makkelijk gemaakt. Daarom raden wij aan om het montagesjabloon ook daadwerkelijk te gebruiken.


Hoe deurdranger afstellen?

Een deurdranger heeft stelschroeven om de sluitsnelheid (1) en de sluitkracht (2) in te stellen. Schroef de stelbouten er nooit helemaal uit, de olie in de behuizing loopt er dan uit en de deurdranger moet dan vervangen worden. Je kunt de olie niet bijvullen. Er is geen standaard afstelling voor een deurdranger, na iedere afstelling moet je testen of de afstelling naar wens is.


Welke deurdranger heb ik nodig?

Binnen- of buitendeur? Welke sluitkracht moet de dranger leveren? Vastzetfunctie, softclose, openingsdemping? Wij leggen het uit.

Meer informatie