Draairichting deur bepalen

Een deur draait naar links of rechts, dit geldt voor zowel een binnen- als een buitendeur en voor zowel een stompe als een opdekdeur. Heel logisch en vaak denk je hier niet over na, maar toch is het kiezen van de draairichting van groot belang voor o.a. de aanschaf van het (sier) beslag, het slot of de scharnieren/ paumelles. Waar komt de deur? Wat staat er rond de deur en wat is de beste manier om de deur te openen? Wij leggen hieronder het verschil uit en geven tips waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste draairichting.

Hoe bepaal ik de draairichting van een binnendeur?

Het bepalen van de draairichting van een deur doe je door aan de kant van de deur te gaan staan waar je, bij het openen, de deur naar je toe trekt. Hangen de scharnieren aan de linkerzijde, dan is de deur DIN Links. Hangen de scharnieren aan de rechterzijde, dan is de deur DIN Rechts.

Hoe bepaal ik de draairichting van een stompe deur en opdekdeur?

Een stompe binnendeur herken je aan het belangrijkste kenmerk en dit is dat de deur volledig in het kozijn valt. Bij het bestellen van een nieuwe stompe deur is de draairichting niet van belang. Wij raden wel aan om de draairichting bij het bestellen al te vermelden, dit kan voor bijvoorbeeld het slot van belang zijn.
Een opdekdeur valt half op het kozijn en half in het kozijn, waardoor de draairichting niet gedraaid kan worden en moet bij bestelling de draairichting al doorgegeven worden.

Wat is de draairichting van een buitendeur?

Bij een buitendeur kan het ook belangrijks zijn of de deur naar buiten of naar binnen draait.
Een voordeur opent vaak naar binnen, terwijl andere buitendeuren, zoals de deur van de schuur of het terras, naar buiten opent.

Heb ik een links- of rechtsdraaiende deur?

Het kan wat verwarring geven, maar er is een verschil tussen links/rechts draaien en links/rechts sluitend.

Een deur met een scharnier dat links zit is de deur DIN Links (draairichting 1 en 3). De sluiting zit bij een links draaiende deur rechts dus is het een rechts sluitende (RS)  deur.
Een deur met een scharnier dat rechts zit is de deur DIN Rechts (draairichting 2 en 4). De sluiting zit bij een rechts draaiende deur links, dus is het een links sluitende deur (LS).

Draairichting deur veranderen

Zit de deur in een houten kozijn met standaard scharnieren? Dan is de draairichting van de deur te veranderen. Deuren met een stalen kozijn en paumelle scharnieren zijn niet te veranderen.

Draairichting deuren bouwbesluit

Een deur in een badkamer draait altijd naar buiten open, naar de kant van de gang. Dit om een persoon te kunnen helpen wanneer deze bijvoorbeeld gevallen is.
Voor openbare ruimten en gebouwen geldt dat deuren van een vluchtroute met de richting mee moeten openen. Dit betekent dat deze deuren open geduwd moeten worden en niet getrokken.

 

 

Meer weten?

Neem voor vragen en/of advies contact op met onze specialisten.