PBM Gehoorbescherming

We zijn ons er vaak niet van bewust, maar ons gehoor is één van de meest waardevolle zintuigen. Het is dan ook ontzettend belangrijk om hier zuinig op te zijn. Geluiden boven de 80dB(A) (lawaai op het schoolplein of een drukke weg met auto’s) kan al schadelijk zijn voor het gehoor. In de bouw wordt er vaak gewerkt in een omgeving met veel geluid/lawaai. Vaak wordt er gedacht dat tijdens een korte activiteit met veel herrie, zoals boren of werken met een cirkelzaag, gehoorbescherming niet nodig is. Maar al tijdens deze kortstondige activiteit riskeert u gehoorschade! De juiste gehoorbescherming is dan ook van groot belang.

Wat valt er onder gehoorbescherming?

Er zijn diverse soorten gehoorbescherming:

  • Oordoppen
  • Otoplastiek
  • Oorkappen

De oordoppen en otoplastiek worden in het oor gedragen. De oorkappen over het oor.

Oorkappen zijn er in een actieve en passieve uitvoering. Met actieve gehoorkappen is het mogelijk om via bluetooth te bellen of radio/Spotify luisteren. De muziek kan nooit harder afgespeeld worden dan 80dB(A). Zodra u gaat praten met iemand dan dempt het geluid van de radio zodat u goed met elkaar kunt praten.

Waarom gehoorbescherming dragen?

Gehoorschade staat in de top 3 van beroepsziektes. Het valt niet direct op dat harde geluiden blijvende gehoorschade aanrichten. Het is dan ook een echte sluipmoordenaar. Wanneer u na een dag werken of een avond na een concert thuis komt en een piep in uw oor hoort, geeft dit al aan dat er schade aan het oor opgelopen is. Dit kan nog herstellen, maar wanneer dit regelmatig voorkomt, houdt u uiteindelijk blijvende gehoorschade hieraan over. Ook bij al eventuele bestaande gehoorschade is het belangrijk om toch dat stuk wat nog niet beschadigd is goed te beschermen. Gehoorbescherming valt dan ook in de hoogste (categorie 3).

Wanneer is gehoorbescherming verplicht?

Wanneer u tijdens het werk langdurig blootgesteld wordt aan minimaal 80dB(A) is het voor een werkgever verplicht om gehoorbescherming te verstrekken. Wordt u per dag langere tijd blootgesteld aan een gemiddelde wat hoger ligt dan 85dB(A)? Dan is de werknemer verplicht om de gehoorbescherming te gebruiken. Wanneer tijdens een inspectie geconstateerd wordt dat dit niet het geval is, riskeert de werknemer een boete van maximaal €450,-. Deze kosten zijn geheel voor de werknemer en kunnen niet verhaald worden op de werkgever.

Wanneer moet ik welke gehoorbescherming dragen?

De wet schrijft niet voor wanneer er oorkappen, oordoppen of otoplastieken gedragen moet worden. Het belangrijkste is dat de bescherming voldoende demping geeft. De dempingswaarde van het product staat op de verpakking. Bijvoorbeeld: op de verpakking staat demping 30db en u werkt met een machine van 110dB(A), dan geeft dit product voldoende demping (110dB(A) – 30dB(A) = 80 dB(A)).

 Beroep  Geluidsniveau dB (A)
 Blokkensteller  94 - 110
 Koppensneller  95 - 108
 Metaalbewerker  92 - 98 
 Monteur onderhoud machines  90 - 95
 Steigerbouwer  80 - 90
 Stratenmaker  86 - 93
 Tegelzetter  87 - 91
 Timmerman / metselaar  87 - 92
 Uitvoerder  87 - 89
 Vloerenlegger  80 - 90
 Wegmarkeerder  88 - 93

Waar moet gehoorbescherming aan voldoen?

Het belangrijkste van gehoorbescherming is dat het de juiste demping geeft.

Wanneer moet ik oordoppen dragen?

Wanneer u voor een korte tijd gehoorbescherming nodig hebt, dan kunt u gebruik maken van oordoppen. Er zijn twee soorten oordoppen; wegwerpoordoppen en oordoppen met filters. Wegwerpoordoppen zijn goed voor incidenteel gebruik, dempen alle soorten geluid, maar zijn echter minder comfortabel en kunnen gemakkelijk uitvallen. Oordoppen met filters dempen alleen het schadelijke geluid en zitten beter dan wegwerpoordoppen.

Oordoppen op maat laten maken

U kunt otoplastieken laten aanmeten op een Isero vestiging, maar een sessie bij u op locatie is ook mogelijk. Bekijk voor meer informatie: gehoorbescherming op maat.

Wanneer moet ik otoplastieken dragen?

Heeft u voor langere tijd per dag gehoorbescherming nodig? Doordat de otoplastieken op maat gemaakt zijn, geeft dit het meeste draagcomfort

Hoe moet ik mijn gehoorbescherming schoon maken?

Om uw oorkappen te reinigen kunt u gebruik maken van een hygiënekit. Uw otoplastieken kunt u reinigen met het daarvoor bestemd reinigingssetje. Ook voor de oordoppen met filters zijn er reinigingssetjes. Wegwerpoordoppen hoeft u niet te reinigen. Deze gooit u na gebruik weg.

Hoe moet ik mijn gehoorbescherming inbrengen?

Om de oordoppen in te brengen, maakt u ze eerst plat en draait u ze vervolgens in het oor.
Het oor is dan afgesloten.
Uw otoplastieken hebben een rechterzijde en een linkerzijde. De oordop met een rood dopje is rechts. Het zwarte dopje is voor de linkerkant.

Wanneer moet ik mijn gehoorbescherming vervangen?

De kussens van gehoorkappen moeten minimaal twee keer per jaar vervangen worden. Op deze manier behoudt u de garantie op de juiste demping.
Otoplastieken moeten gemiddeld iedere vijf jaar vervangen worden. Uw neus en oren blijven uw hele leven groeien. Uw gehoorgang veranderd hierdoor. Ook na gewichtsverlies of een flinke oorontsteking veranderd uw gehoorgang en is het mogelijk dat de otoplastiek niet meer voldoende aansluit. Twee jaar na het aanmeten is de eerste controle. U hoeft hier zelf niet aan te denken. U komt bij ons in het systeem en wij nemen contact met u op wanneer het tijd is voor de controle. Na de eerste controle volgt een jaarlijkse controle.

Meer weten?

Isero denkt graag met u mee over uw pbm's en werkkleding.

Bekijk hieronder ons assortiment gehoorbescherming of neem contact op met uw vestiging.