Gereedschap keuren

Wettelijk is vastgesteld dat alle apparaten die een elektrisch risico lopen, regelmatig gekeurd moeten worden. In de toelichting op het Arbobesluit staat, dat jaarlijks hierbij een veilige ondergrens is. Isero keurt elektrisch gereedschap, ladder, trappen, steigers en valbeveiliging. Naast dat het van belang is voor de veiligheid is het werken met gekeurd gereedschap, in het bezit zijn van VCA én het dragen van PBM’s verplicht wanneer je op de bouwplaats werkt.

Welk gereedschap moet gekeurd worden

Alle machines met een stekker moet elke 12 maanden gekeurd worden. Keuren is echter wel een moment opname. Laat je de machine vallen of stoot deze ergens tegenaan, neem dan geen risico en laat de machine direct keuren.

Keuren elektrisch gereedschap

Al het gesnoerd elektrisch gereedschap moet jaarlijks gekeurd worden. Het eerste jaar na aankoop van een nieuwe machine is het niet nodig het gereedschap te keuren. Voordat de machine de fabriek verlaat, wordt deze nog gekeurd. De kassabon is in dat jaar voldoende om aan te tonen dat de er met veilig gereedschap gewerkt wordt.

NEN 3140 gereedschap keuring

Wettelijk is vastgesteld dat elektrische apparaten (elektrisch gereedschap) of installaties veilig moeten zijn en dat werkzaamheden veilig uitgevoerd moeten worden. NEN 3140 helpt om hieraan te voldoen. Tijdens het keuren volgen de keurmeesters van Isero deze norm. Dit houdt in dat ze de apparaten niet alleen visueel controleren maar ook technisch. Zo worden alle machines o.a. intern doorgemeten op lekstroom.
Nadat de machine gekeurd is, vult de keurmeester het keuringscertificaat in en wordt, bij goedkeuring, de keuringssticker geplakt. Onze keurmeesters zijn gecertificeerd om gereedschap en arbeidsmiddelen te keuren.

Moet accu gereedschap gekeurd worden?

Het is niet nodig accu gereedschap te keuren. De lader daarentegen wel! Controleer de body regelmatig op scheuren, hierdoor kunnen namelijk gevaarlijke situaties ontstaan.


Moet ik als zzp-er mijn gereedschap keuren?

Wanneer je als zzp-er zelfstandig op de bouwplaats werkt, is niet wettelijk vastgesteld dat er met gekeurd gereedschap en materiaal gewerkt moet worden. Vanzelfsprekend is het wel van groot belang, zowel voor de gebruiker als voor de personen in de directe omgeving.
Ben je als zzp’er ingehuurd door een aannemer? Dan wordt je gezien als werknemer en geldt de verplichting tot werken met gekeurd gereedschap en materiaal wel!


Gereedschap keuren op locatie

De keurmeesters van Isero komen graag op locatie om het gereedschap en eventuele arbeidsmiddelen te keuren. Na inventarisatie van de middelen, wordt in overleg een datum en tijd afgesproken. Liggen de middelen op diverse locaties? Dan maken wij per locatie een afspraak.

Keuren bij een Isero vestiging

Isero heeft 4 vaste keuringslocaties waar afwisselend 1 keer in de 4 weken gekeurd wordt:

Bekijk de agenda wanneer er op welke vestiging gekeurd wordt.

Welk gereedschap keurt Isero

Handgereedschap, zowel op accu als elektrisch

Let op! Deze worden alleen goedgekeurd indien voorzien van de werkende veiligheidsattributen denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Beschermkappen van haakse slijpers
  • Handgrepen van haakse slijpers
  • Beschermkap en spouwmes van zaagtafels

Elektrisch gereedschap

Voornamelijk verlengkabels (ook krachtstroom) en -haspels en verloopstekkers, maar ook bijvoorbeeld stofzuigers welke door de fabrikant voorzien zijn van een IP waarde van 44 of hoger (de minimale waarde voor buitengebruik), deze dienen voorzien te zijn van de hiervoor aanwezige materialen (afschermkapjes). Voor bouwstroomverdeelkasten wordt ook de aardlekschakelaar gekeurd.


Isero Tool Management

Wanneer je veel machines in beheer hebt, is het lastig overzicht te houden. Isero kan deze zorg uit handen nemen. Wij keuren al het gereedschap en de eventuele arbeidsmiddelen zoals valbeveiliging, ladders, trappen en steigers en zorgen ervoor dat dit geregistreerd wordt in een overzichtelijke online omgeving. Wanneer je onverwachts bezoek van de inspectie krijgt, is in één oogopslag te zien wanneer het gereedschap voor het laatst gekeurd is én dat je voldoet aan de wetgeving. Bekijk voor meer informatie onze pagina over ons Isero Tool Management systeem.


MEER WETEN?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Isero helpt u graag met het keuren van uw gereedschap. Neem contact op met uw accountmanager of (dichtstbijzijnde) vestiging.