Gebruik van folies en de juiste tape

We gaan steeds slimmer om met de isolatie van onze gebouwen. Dit vanwege het klimaat en de daarbij behorende bouweisen maar ook voor een gezonde woonomgeving. Want vochtophoping, condens, houtrot en schimmels zijn prima te voorkomen. De juiste toepassing van folies is daarbij cruciaal. Om hoge kosten achteraf, door lekkage of energieverlies, te voorkomen is het dan ook belangrijk om de juiste materialen te gebruiken.
Wanneer niet de juiste folie wordt gebruikt of de folie wordt niet op de juiste manier geplaatst, dan heeft dit een nadelig effect op de isolatiewaarde van het gebouw. Ook kunnen hierdoor diverse problemen aan een gebouw ontstaan zoals het wegrotten van de constructie, schimmel, een muffe geur in het gebouw en het nestelen van ongedierte. Folies, mits goed aangebracht, garanderen een verantwoorde luchtdichting met behoud van een ademende constructie. Klik voor meer informatie op de foliewijzer hiernaast.

Juiste wijze van afdichten

Naast het plaatsen van de folies is het van groot belang dat u de folie op de juiste wijze weet af te dichten. Er is speciale tape als het gaat om het afdichten van overlappen of om aansluitingen en gaten af te dichten. Maar ook doorvoeren en ontstane schroefgaten vragen om juiste afdichting. Een onvolledig gesloten gebouwschil zal ongewenste luchtstromen hebben wat onnodig energieverlies en potentiële condensatie tot gevolg heeft. De VAST-R® tapes zijn getest en afgestemd op de verschillende producten/ondergronden. Diverse folies hebben verschillende toplagen welke hun eigen hechting nodig hebben. Hier zijn de VAST-R® tapes speciaal op gemaakt.

Wanneer de vochtregulerende folies en de aansluitende tape op een juiste manier worden toegepast, kan er pas een garantie worden uitgegeven door de fabrikant waardoor de aannemer en eindgebruiker niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Diverse tapes & toepassingen

VAST-R® Aluminium tape basic:
Toepassing; afplakken verschillende membranen. In verband met een goede lucht- en dampdichting bij dampdichte of isolerende folies, altijd de nieten aftapen. (ook indien reeds een knellat is aangebracht).

VAST-R® Folie tape basic:
Toepassing; voor het afplakken van naden of repareren van PE Folies. In verband met een goede lucht- en dampdichting bij dampremmende folies, de nieten altijd afplakken ook als er een knellat over de nieten wordt aangebracht.

Tyvek® FlexWrap tape:
Toepassing; om doorvoeren en aansluitingen van bouwmembranen lucht- en waterdicht af te sluiten. Door extreme rek en blijvend elastische kleeflaag worden structurele bewegingen toegestaan.

Tyvek® tape:
Toepassing; voor het wind en waterdicht sluiten van Tyvek® membranen in gevel- of dakconstructie. Deze tape kan direct worden verkleefd op houten of stalen ondergronden.

Tyvek® Facade tape:
Toepassing; voor het wind en waterdicht sluiten van het UV bestendige membraan Tyvek® UV facade in gevel- of dakconstructies. Deze tape kan direct worden verkleefd op houten of stalen ondergronden.

 

Detaillering en verwerking van folies en tape in de bouw worden steeds belangrijker om een luchtdichte schil te maken rond isolatie. In onze vestigingen staan onze medewerkers klaar om u verder te informeren.