PBM Voetbescherming

Veiligheidsschoenen/werkschoenen zijn in de bouw onmisbaar en het belangrijkste persoonlijke beschermingsmiddel, maar waarom eigenlijk? Wat maakt werkschoenen zo belangrijk? Kunt u anders het werk niet goed doen of gaat het om het veiligheidsaspect?

Wat is een veiligheidsschoen?

Veiligheidsschoen is een verzamelnaam voor werkschoen, werksneaker, werklaars en veiligheidslaars. Bij Isero praten we over veiligheidsschoenen. Niet elke schoen waarmee gewerkt wordt, is immers een veiligheidsschoen.

Waarom werkschoenen dragen?

Veiligheidsschoenen zijn met name in de bouw onmisbaar. Blessures en verwondingen kunnen hierdoor voorkomen worden. Een goede veiligheidsschoen beschermt u tegen vallende voorwerpen, geeft u extra bescherming aan de voetzolen en zorgt voor een goede temperatuur van de voeten. Daarnaast ondersteunt het een goede werkhouding.

Wanneer zijn werkschoenen verplicht?

Wanneer u een bouwplaats wilt betreden, is het dragen van veiligheidsschoenen verplicht. Ook bij werkzaamheden waarbij er kans is op uitglijden of vallende voorwerpen is het dragen van veiligheidsschoenen verplicht. Vanuit uw werkgever of eventueel de Arbodienst wordt voorgeschreven aan welke classificatie uw schoen dient te voldoen (S1 t/m S3 of S4/S5 voor laarzen). Maar niet alleen in de bouw is het dragen van veiligheidsschoenen belangrijk. In onderstaande tabel een overzicht van welke schoen aangeraden wordt per bedrijfstak:

Bedrijfstak S1 S1P S2 S3 S4 S5
Automotive    
Bouw        
Elektronica
Logistiek
Metaal        
Security & Service
Ziekenhuis & Verzorging

Welke werkschoen heb ik nodig?

Het belangrijkste waar u op moet letten bij de aanschaf van veiligheidsschoenen is het draagcomfort. Het begint met het kiezen van de juiste maat. De maat van uw werkschoen kan afwijken van de maat van uw privéschoen. Voelt u geen knelpunten rond uw voet? Liggen uw tenen vrij aan de voorkant? Heeft u niet het gevoel dat u de schoen nog uit moet lopen? Dan heeft u de juiste schoen.

Veiligheidsclassificaties veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen zijn onder te verdelen in vijf S-classificaties. Naast de algemene eisen moeten de schoenen en laarzen geschikt zijn voor de omstandigheden waarin u ze gebruikt.

S1 Werkschoenen

S1 werkschoenen hebben minimaal een veiligheidsneus, maar zijn ook antistatisch en nemen energie op in de hak. Werkschoenen die voldoen aan de s1 classificatie zijn geschikt voor werk in droge omstandigheden.

S1P Werkschoenen

S1P werkschoenen hebben net als de S1 schoenen een veiligheidsneus, maar ook een veiligheidszool. De schoenen zijn geschikt voor droge plaatsen waar scherpe voorwerpen op de grond liggen.

S2 Werkschoenen

S2 werkschoenen zijn hetzelfde als S1 werkschoenen, maar hebben daarnaast een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water. Deze veiligheidsschoenen zijn geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden of op plaatsen waar het vochtig kan worden, zoals buiten.

S3 Werkschoenen

S3 werkschoenen zijn een combinatie van S1P en S2 schoenen. Deze waterbestendige werkschoenen met veiligheidsneus, en –zool worden het meest gebruikt omdat ze voor vele werkomstandigheden geschikt zijn.

De normen S4 & S5 hebben betrekking op werklaarzen en veiligheidslaarzen

S4 Werklaarzen

S4 Klasse zijn Werklaarzen/Veiligheidslaarzen met composiet of stalen veiligheidsneus. Deze laarzen zijn gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen en zijn daardoor waterdicht.

S5 Werklaarzen

S5 Klasse zijn hetzelfde als S4 klasse, maar hebben ook nog een tussenzool en een antislip profiel. Deze werklaars of veiligheidslaars zijn dus het meest veilig (binnen de categorie laarzen).

Bekijk ons assortiment veiligheidsschoenen:

Welk model werkschoen heb ik nodig

Het kiezen van een schoen is heel persoonlijk. Een hoog model kiest u voor het beschermen van de enkels, terwijl een laag model u een minder opgesloten gevoel geeft. Het gaat erom dat u kiest wat voor u prettig voelt. In de bouw zijn hoge en lage schoenen toegestaan.

Wanneer moet ik mijn werkschoen vervangen?

Het is belangrijk voor uw lichaam om uw werkschoenen tijdig te vervangen. Bij een 40-urige werkweek raden wij aan om na 9-12 maanden na aankoop uw schoenen te vervangen. Het is niet altijd te zien dat de schoen versleten is, maar na dit tijdsbestek is de flexibiliteit uit de zool en kunnen rugklachten ontstaan.

Werkschoen sneakers

De S3 schoen wordt in de bouw het meest gebruikt. Deze is immers waterbestendig en is geschikt voor de meeste werkomstandigheden. Het is echter niet altijd noodzakelijk om een S3 veiligheidsschoen te dragen. Werkt u bijvoorbeeld in een magazijn of in het transport? Dan kunt u ook kiezen voor een werkschoen sneaker. De sneaker is er ook in de veiligheidsclassificaties S1 t/m S3. Het verschil tussen een veiligheidsschoen en een sneaker is echter dat de sneaker een gladde zool en geen hak heeft. Dit is voor het werk in bijvoorbeeld een magazijn niet noodzakelijk maar voor het werken in de bouw op een steiger of ladder wel.

Bekijk ons assortiment werkschoen sneakers:

Inlegzolen voor werkschoenen

Geen voet is hetzelfde! Isero denkt graag aan uw veiligheid. Daarom hebben we een assortiment veiligheidsschoenen, die de best mogelijke bescherming bieden in de meest uiteenlopende omstandigheden. Maar minstens zo belangrijk zijn comfort, demping en steun. Veiligheidsschoenen draagt u immers intensief, dus die moeten prettig zitten. Stevig met voldoende ondersteuning en een goede vochtregulatie, zodat uw voeten fit en fris blijven. En omdat geen voet hetzelfde is, maken we de gekozen veiligheidsschoenen perfect op maat met onze inlegzolen.

Werkschoenen voor medische klachten

Wanneer u last heeft van zweetvoeten kan het u helpen om twee paar schoenen aan te schaffen, zodat u kunt afwisselen. Ook de vernieuwde veiligheidsschoen Fresh van Python kan u hierbij ondersteunen.
Voor brede voeten zijn er speciale schoenen van Bata Atlas en Emma. Zij hebben veiligheidsschoenen in drie verschillende breedte maten. Komt u er zelf niet uit? Dan kunnen wij voor u via één van onze leveranciers een pasbus en/of podoloog inschakelen.
Heeft u steunzolen? Deze kunnen ook voor uw werkschoenen speciaal aangemeten worden door één van onze leveranciers.
Bij overige medische klachten, zoals rugklachten en hielspoor is alleen een goede werkschoen niet voldoende. Hiervoor is het belangrijk dat u langs gaat bij een podoloog of een fysiotherapeut.

Meer weten?

Isero denkt graag met u mee over uw pbm's en werkkleding.

Bekijk hieronder ons assortiment voetbescherming of neem contact op met uw vestiging