inbreker maakt cilinder kapot

Kerntrekbeveiliging per 1 juli 2020 verplicht voor bergingen

We zijn er ons inmiddels van bewust onze ramen en deuren goed af te sluiten wanneer we het huis verlaten. Daarnaast zijn de woningen ook steeds beter beveiligd tegen inbrekers. Dit heeft er echter voor gezorgd dat inbrekers steeds vaker in bergingen of schuren inbreken. De waarde van de goederen en fietsen die in de bergingen staan, zijn in de jaren ook steeds hoger geworden door de komst van elektrische fietsen en scooters etc.
Daarnaast signaleert de politie dat inbrekers een nieuwe inbreektechniek gebruiken waardoor er geen braakschade ontstaat, wat vervolgens tot problemen kan leiden bij de verzekering.

De werkgroep kwaliteitsbeheer van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)heeft daarom besloten dat het vanaf 1 juli 2020 verplicht is om cilindertrekbeveiliging te hebben op bergings- en schuurdeuren. Dit geldt zowel bij renovatie van bestaande bouw als bij nieuwbouwwoningen.

Werkwijze cilinder-/kerntrekken

Een bekende werkwijze bij inbraak is het kerntrekken van de cilinder. Bij cilinder-/kerntrekken wordt de cilinder of de kern van de cilinder uit de deur getrokken door er een schroef in te draaien en daar mechanische druk op te zetten. Hierdoor breekt de cilinder en zo kan een inbreker binnen 30 seconden binnen zijn. De politie signaleert nu een ontwikkeling dat inbrekers de cilinder niet meer breken, maar eruit trekken om vervolgens met de cilinder een sleutel bij te laten maken zodat de woning later zonder schade betreden kan worden. Dit zorgt voor problemen bij de verzekering, omdat er geen inbraakschade aangetoond kan worden.

Hoe voorkom je cilinder-/kerntrekken

Kerntrekbeveiliging is, naast dat het nu verplicht is, ook de beste manier om een inbraak te voorkomen. Het veiligheidsbeslag heeft namelijk een SKG** of SKG*** keurmerk. Veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging met een SKG*** keurmerk kan maximaal 15n (1500kg) weerstaan! Een inbreker komt daardoor uw berging/schuur niet meer zomaar binnen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het beveiligen van uw woning, schuur of berging door middel van kerntrekbeveiliging? Neem dan contact op met één van onze vestigingen of bekijk en bestel direct uw deurbeslag met kerntrekbeveiliging online.