Luchtdicht bouwen

Is het voor uw bouwproject een uitdaging om te voldoen aan de eisen voor energiezuinigheid? Met luchtdicht bouwen kunt u vaak veel tijd en geld besparen. Hoe pakt u dat slim aan? Collega Wim van Gurp geeft advies. 

Energiezuinig bouwen raakt ons allemaal. Elk nieuwbouwproject moet immers voldoen aan de EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) en de daarbij behorende qv;10-waarde, oftewel de maat voor luchtdoorlatendheid. En toekomstige bewoners van nieuwbouwprojecten stellen tegenwoordig ook steeds hogere eisen aan de energiezuinigheid van hun woning. Wim: “Er zijn steeds meer manieren om een gebouw energiezuinig te maken. Maar energie besparen begint al bij de schil van het gebouw. Een relatief voordelige uitkomst is het luchtdicht afdichten van kieren en naden. Zo voorkom je ongewenste luchtstromen. Dit detailwerk vraagt wel om een slimme aanpak.”

Op tijd starten
Het is raadzaam om in een vroege fase van een bouwtraject te starten met een plan voor luchtdicht bouwen. 

Wim licht toe: “In de bouw komt het veel voor dat de details al zijn bepaald, nog voordat goed is nagedacht over het afdichten van de kieren en naden. Vaak zijn er achteraf dan nog aanpassingen nodig. Zonde, want wie tijdig start, bespaart tijd en onnodig extra materiaal.”

Slim aanpakken
Zeker bij grote bouwprojecten vraagt luchtdicht bouwen om een planmatige aanpak. Uw leverancier kan u hierbij helpen, zodat verankeringen en afdichtingen goed afgestemd zijn op de details. 

Wim: “Voor luchtdicht bouwen werken we onder meer samen met De Kracht van de Combinatie. Deze groep technisch adviseurs (van fischer, Gebr. Bodegraven en tremco illbruck) combineert verankeren en afdichten met een planmatige aanpak. Een gecombineerd advies in de vorm van een ankerplan met de juiste bevestigingsankers en luchtdichtingsproducten levert direct voordeel op. Faalkosten worden voorkomen én het biedt de zekerheid dat alles op de juiste manier wordt afgedicht.”

Productkeuze en werkwijze
Gaat u aan de slag met afdichten, laat u dan goed adviseren over de toepassing van elk product. Het is verleidelijk om in veel gevallen de kitspuit of het purpistool te pakken, maar dit is niet altijd de beste en voordeligste oplossing.

Wim: “Meestal is een combinatie van producten noodzakelijk. Voor het afdichten van kozijnen raad ik aan om deze rondom te purren met een flexibele pur en vervolgens af te plakken of af te dichten met afdichtingscoating.”

Bewijslast op orde
Is uw bouwproject eenmaal volledig klaar voor oplevering? Dan kan het altijd zijn dat u controle krijgt, of dat gebruikers van het pand een luchtdichtheidstest uitvoeren om vast te stellen of aan de qv;10 waarde wordt voldaan.

Op basis van de Wet kwaliteitsborging, kan er binnenkort een omgekeerde bewijslast gelden. Dit betekent dat u moet kunnen aantonen dat u voldoet aan de normen. Zorg er dus voor dat u alle bewijs op orde hebt.

Wim: “Maak bijvoorbeeld foto’s van alle afdichtingen en laat zien dat het materiaal juist is aangebracht. Bij grote projecten kan het helpen om met een digitale applicatie alle bewijzen overzichtelijk samen te brengen. Wij kunnen hierbij helpen.”

Meer weten?
U ziet: luchtdicht bouwen kan een relatief voordelige oplossing zijn, mits u het juist aanpakt.

Wim: ”We organiseren ook toolbox-meetings over luchtdicht bouwen. Dit kan in onze vestiging, op locatie van de klant, of we laten praktijkvoorbeelden zien op een bestaande bouwplaats. Ook bieden we trainingen voor onze klanten, zodat medewerkers zelf de afdichtingsproducten juist kunnen aanbrengen.”

Neem contact op
In samenwerking met de Kracht van de Combinatie adviseren we u graag over de beste oplossing voor uw bouwproject. U hebt hierbij altijd één aanspreekpunt, dat vrijblijvend uw vragen beantwoordt. Neem contact op met een vestiging bij u in de buurt.


Terug naar nieuws