Bijna energieneutrale gebouwen (BENG)

Per 1 januari 2021 gaat de nieuwe BENG norm in voor nieuwbouw van woning- en utiliteitsgebouwen. De BENG is een vervanger voor de energie prestatie coëfficiënt (EPC) norm. De berekening van de EPC voor nieuwbouw, niet te verwarren met het energieprestatiecertificaat voor bestaande bouw, werd sterk beïnvloedt door de keuze voor installaties. Zo voldeed een gebouw met een slechte kwaliteit schil toch aan de EPC norm als er werd gekozen voor bijvoorbeeld een warmtepomp en pv panelen. De BENG norm moet ervoor zorgen dat er ook (o.a.) aandacht wordt besteed aan de buitenkant van het gebouw

BENG eisen nieuwbouw

De BENG norm bestaat uit 3 individueel te behalen eisen m.b.t energiebehoefte (BENG 1), primair fossiel energiegebruik (BENG 2), aandeel hernieuwbare energie (BENG 3). Voor BENG 2 en BENG 3 is het belangrijk o.a. te kiezen voor de meest efficiënte en energiezuinige installaties. BENG 1 richt zich op de schil van het gebouw.

BENG 1: Energiebehoefte

De BENG 1 eis gaat over hoeveel energie er nodig is om het gebouw te verwarmen en koelen. Dit wordt uitgedrukt in aantal kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Deze eis wordt behaald met een goede schilisolatie, goede luchtdichtheid, triple glas en een gunstige oriëntatie ten opzicht van de zon.

BENG 2: Primair fossiel energiegebruik

De BENG 2 eis gaat over primair fossiel energiegebruik.  Dit is een optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwaterbereiding en ventilatoren (verlichting en bevochtiging bij utiliteitsbouw). Ook de systeemverliezen zoals leidingverliezen, hulpenergie en het rendement van de opwekkers worden meegenomen in deze optelsom.

PV-panelen of andere hernieuwbare energiebronnen worden bij aanwezigheid van het primair energiegebruik afgetrokken

BENG 3: Aandeel hernieuwbare energie

De BENG 3 eis gaat over het aandeel hernieuwbare energie. Dit wordt bepaald door de hoeveelheid hernieuwbare energie te delen door het totaal van hernieuwbare energie en primair fossiel energiegebruik. Hernieuwbare energie is afkomstig uit zon, biomassa, buitenlucht en bodem en vergroten het aandeel hernieuwbare energie.

Luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen is een term die staat voor het voorkomen van ongecontroleerde luchtstromen (van buiten naar binnen en van binnen naar buiten). Een goed geïsoleerd gebouw heeft minder energie nodig om te verwarmen en te koelen. Door een combinatie van de juiste verbinding, bevestiging en afdichting ontstaat een schil die ervoor zorgt dat energiebehoefte van je gebouw omlaag gaat.

Isero weet meer

Isero denk graag mee in het luchtdicht bouwen van uw nieuwbouw project. Wij werken hiervoor samen met De Kracht van de Combinatie, een samenwerkingsverband tussen onze leveranciers  Gebr. Bodegraven, fischer Benelux en CPG Nederland (illbruck en Nullifire). Samen bieden wij alle producten en kennis die nodig zijn voor het verbinden, bevestigen en (brandwerend) afdichten en verlijmen.

Meer weten?

Isero denkt graag met u mee over uw lichtdicht bouwen project. Neem contact op met een van onze vestigingen of bekijk ons assortiment bevestigingsmiddelen en ankerwerk, lijmen, kitten en purschuim en folies.