Hoe je huis beveiligen?

Inbreken in een slecht beveiligde woning kost een inbreker vaak slechts 30 seconden en vervolgens maar 5 minuten om de woning leeg te halen. Het is dan ook van groot belang gebruik te maken van een goede combinatie veiligheidsmaatregelen om je huis te beveiligen tegen inbraak. Denk hierbij aan hang- en sluitwerk op ramen en deuren, maar ook verlichting of een alarmsysteem.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een keurmerk voor woningen die voldoen aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Een PKVW erkend bedrijf installeert onder andere gecertificeerd hang- en sluitwerk, goede verlichting en rookmelders.

Wanneer een huis beveiligd is volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, ontvangt u hiervan een certificaat en een sticker voor op uw raam, dit laatste schrikt een inbreker al af om bij u in te breken.

BORG certificaat

Een BORG-certificaat is een schriftelijk bewijs van een goede inbraakbeveiliging van uw bedrijfspand of woning. Een BORG-certificaat wordt vooral bedrijfsmatig aangevraagd. Alleen wanneer de attractieve zaken van de inboedel in uw woonhuis hoger zijn dan €50.000,- is het PKVW certificaat niet toereikend en wordt het BORG-certificaat aangevraagd. Het certificaat kan alleen verstrekt worden door een erkend beveiligingsbedrijf.

Een BORG-certificaat wordt voornamelijk aangevraagd voor de verzekering. Het certificaat bewijst namelijk dat u de beveiliging van uw pand/huis goed op orde heeft, wat de kans op inbraak en dus financiële schade voor de verzekering verkleint. Daarom krijgt u met een dit certificaat vaak korting op uw inboedel- of inventarisverzekering.

Let op: Een BORG-certificaat is niet hetzelfde als het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Alarmsystemen huis

Aanvullend op de bouwkundige beveiligingsmaatregelen (zoals PKVW) kunt u ervoor kiezen uw woning te beveiligen met een alarmsysteem. Het is belangrijk u goed te laten adviseren over een alarminstallatie voor uw huis. Heeft u bijvoorbeeld huisdieren? Dan is het belangrijk hier rekening mee te houden omdat alarmsystemen bijvoorbeeld kunnen reageren op hun beweging. Onze specialisten denken hier graag met u in mee.

Installatie van het alarmsysteem

Het alarmsysteem wordt door ons geïnstalleerd, geprogrammeerd en, in geval van een draadloos systeem, één keer per jaar onderhouden. Een bedrade alarminstallatie wordt om het jaar onderhouden. Na installatie ontvangt u van ons een instructie voor het geval het alarm af gaat.

Kosten alarmsysteem huis

De kosten voor een alarminstallatie zijn gevarieerd. Geen alarmsysteem en situatie is hetzelfde. Wij maken graag voor u een passende offerte.

Camerabeveiliging huis

Heeft u alle veiligheidsmaatregelen genomen, maar wilt u toch nog een paar extra ogen rondom uw huis die beweging registreren? Dan kunt u kiezen voor camerabeveiliging. Welke camera geschikt is, is afhankelijk van uw wensen. Wat wilt u zien op de camera? Vanuit welke hoek? Onze specialisten komen graag bij u op locatie om de mogelijkheden door te bespreken.

Veiligheidsbeslag

Veiligheidsbeslag bestaat uit een buiten- en binnenschild en beschermt het slot en de cilinder tegen inbraak.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen standaard veiligheidsbeslag SKG** (2 sterren) en veiligheidsbeslag met kerntrek SKG*** (3 sterren).

SKG keurmerk

SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Dit is een onafhankelijke instantie die hang- en sluitwerk test. Het hang- en sluitwerk dat bewezen heeft voldoende inbraakwerend te zijn mag het keurmerk met sterren dragen. Het aantal sterren geeft de inbraakwerendheid aan.

SKG*

Producten met het SKG* keurmerk zijn niet zelfstandig inbraakwerend. Dit betekent dat er een combinatie nodig is met een hoger SKG product of meerdere SKG* producten. SKG* producten worden toegepast op een raam en niet op een deur.

SKG**

Producten met het SKG 2 sterren keurmerk kunnen zelfstandig worden toegepast. Bij gebruik van SKG** producten op deuren wordt geadviseerd om dit te plaatsen in combinatie met kerntrekbeslag. SKG** producten kunnen het binnendringen door een inbreker minimaal 3 minuten vertragen.

SKG***

Producten met het SKG 3 sterren keurmerk zijn bestand tegen de populaire inbraakmethode kerntrekken en kunnen zelfstandig toegepast worden.

Kerntrekbeveiliging

Kerntrekbeveiliging is één van de belangrijkste manieren om de kans op inbraak in uw huis te verkleinen. Met de methode kerntrekken is een inbreker binnen 30 seconden bij u binnen door een schroef in de cilinder te schroeven. Vervolgens trekt hij deze met cilinder en al uit het slot. Het maakt weinig lawaai, waardoor een inbreker meer tijd heeft.

Veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging

Veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging (anti-kerntrekbeslag) heeft een geharde kap wat de cilinder beschermt en daarnaast zit voor de cilinderkern (waar de sleutel in gaat) een meedraaiend rozet, wat het zeer lastig maakt een kerntrekschroef in te draaien.

Kerntrekbeslag heeft een preventieve werking. Bij het zien hiervan zal een inbreker eerder uw huis overslaan.

Is kerntrekbeveiliging verplicht?

Sinds 1 januari 2016 is het volgens het Bouwbesluit verplicht om bij nieuwbouw een voorziening tegen kerntrekken te hebben. Dit geldt voor alle buitendeuren die toegang geven tot de woning. Eerder was dit al verplicht voor bestaande bouw (sinds april 2014).

Sinds 1 juli 2020 is door de werkgroep kwaliteitsbeheer van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) verplicht gesteld cilindertrekbeveiliging te hebben op berging- en schuurdeuren. Dit geldt zowel bij renovatie van bestaande bouw als bij nieuwbouwwoningen.

Meer weten?

Cilinders en beslag met kerntrekbeveiliging hebben altijd het SKG*** keurmerk. Het maakt wel een verschil welke u aanschaft. Niet alle cilinders met kerntrekbeveiliging bieden dezelfde bescherming. Laat u hierover goed informeren door één van onze specialisten.