Veilig werken op hoogte

Heupbescherming bij rolsteigers verplicht
Per januari 2018 zijn er nieuwe regels, die zich vooral richten op de op- en afbouw van de rolsteigers. De rolsteiger moet voorzien van randbeveiliging met minimaal een heupleuning. Deze moet al zijn aangebracht vóórdat u het platform van de steiger betreedt.

Rolsteigers aanpassen op nieuwe regelgeving
De nieuwe regels gelden voor alle steigers, ook voor steigers die u al bezat voor 1 januari 2018. Er zijn oplossingen om uw bestaande rolsteigers aan te passen op de nieuwe regelgeving. Eén daarvan is de Safe-Quick® GuardRail van onze leverancier Altrex. Dit is een zogeheten voorloopleuning die u aan uw bestaande rolsteiger kunt bevestigen. Tijdens het op- en afbouwen biedt dit continu optimale bescherming, omdat deze methode ervoor zorgt dat er al vaste leuningen en schoren bevestigd moeten zijn, voordat men op het volgende platform kan gaan staan. 

Valbeveiliging bij werken op 2,5 meter of hoger
Volgens de Arbowet is het bij een werkhoogte vanaf 2,5 meter verplicht om ‘valgevaar’ te voorkomen. Dit kan door gebruik te maken van ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’.

Twee soorten valbeveiliging
Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn er in twee soorten. Permanente valbeveiliging wordt gemonteerd aan een object of constructie. Dit is niet altijd op elke werklocatie mogelijk. Mobiele valbeveiliging is de tweede optie. Dit is alleen veilig wanneer je voldoet aan het ABC-principe.

Het ABC van valbeveiliging
Een mobiele valbeveiligingsset bestaat uit 3 onderdelen. De ‘A’ is van ‘Ankerpunt’: het punt waaraan een gebruiker bevestigd is, zoals met een sling of strop. Vervolgens is de ‘B’ van ‘Body support’: het veiligheidsharnas of harnasgordel. Deze beschermt bij een val tegen de krachten die op het lichaam vrijkomen. Tot slot moet er gekozen worden voor een verbindingsmiddel (C = ‘Connector’), bijvoorbeeld een vanglijn of valstopapparaat. Dit verbindt de gebruiker aan het ankerpunt.

Toolbox meetings: instructie zodat u veilig aan het werk kan 
Heeft u een keuze gemaakt voor mobiele valbeveiliging? Of wilt u uw rolsteigers opbouwen met de Safe-Quick® GuardRail ? Wij organiseren hiervoor toolbox-meetings. Tijdens de meeting maken werkgevers en medewerkers kennis met alle materialen en we laten zien hoe je het op de juiste toepast

Meer weten?
Op onze website is nog meer informatie te vinden over op- en afbouw van rolsteigers en over mobiele valbeveiligingssets. Of kom langs in één van onze vestigingen voor meer informatie.


Terug naar nieuws

Nieuwsoverzicht
Isero
Nieuws
Specialisme
Referentie
Actie
Hang- en sluitwerk
Werkkleding en PBM's
Gereedschap